Iz dvorca u Muzej na otvorenom!
Nekoliko minuta vožnje automobilom, petnaestak minuta lagane šetnje ili nekoliko minuta vožnje biciklom (uskoro ćete moći bicikle i iznajmiti na ovom mjestu) i iz dvorca stižete na Muzej na otvorenom. Najveći u Sloveniji ovaj muzej je svojevrstan kontrast na ono što ste doživjeli u dvorcu. Ovdje ćete čuti kako se nekad živjelo na ovom, strateški i trgovački, vrlo važnom mjestu. U Muzeju na prostem vas čeka malo seosko naselje s kućama koje vas vračaju u daleku prošlost, prostorijama koje su oblikovale život na selu, ali i suvremeni doživljaji za cijelu obitelj. Na ovom se mjestu spaja tradicionalno i moderno kroz digitalno iskustvo uz pomoć HoloLens pametnih naočala kojima možete doživjeti iskustvo „Biljni vrt, uči o bilju“. Baš kao u Dvorcu Strmol i na ovom mjestu će vas ‘zaposliti’ želite li sudjelovati u nekoj od aktivnosti. U laboratoriju skrivenom u prostorijama seoske trgovine naučit ćete sa Simonom Arzenšek, diplomiranom inženjerkom poljoprivrede kako nastaju domaći likeri, ali i destilati i kreme, a u kuhinji jedne od kućica s njom ćete brzo ćete zamijesiti vlastiti kruh ili naučiti kako se rade tradicionalne slane i slatke delicije. Svi programi u su i u Dvorcu Strmol i u Muzeju na prostem i na Hrvatskom jeziku.
Jedinstveno kulinarsko iskustvo
“Prije dolaska na cjelodnevni izlet u Rogatec mnogi nas pitaju gdje mogu pojesti nešto fino i tradicionalno. Kad kažemo u Muzeju, ljudi misle da se šalimo” – kaže Urška pokazujući popis svega što se može pojesti i popiti u Muzeju na Prostem. Popis je velik, cijene odlične (kava 1,20, sladoled 1 euro) a u ponudi samo tradicionalno. Kad god ovdje dođete moći ćete pojesti ješprenjski gulaš, obogaćen domaćim povrćem i ukusnom kobasicom. Ovo tradicionalno jelo koje spaja povijest i autohtonost domaće kuhinje. Jelo je predstavljeno kao Muzejska zdjela, a poslužuje se u tradicionalnoj glinenoj posudi uz domaći kruh, po cijeni od 7 €. Okusom i količinom zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane.
Kako nastaje ovaj specijalitet možete doživjeti na manje od pet kilometara, na imanju obitelji Kitak. Nataša i Izidor, dvoje mladih ljudi razvijaju divnu obiteljsku priču na svojem imanju. Glavna zvijezda je restoran Gostišče pod Goro smješteno ispod Donačke gore (884 metara). Na ovom se mjestu slavi, obilježavaju najvažniji datumi u životu, ali i uz najavu uživa u divnoj domaćoj hrani i tradicionalnim specijalitetima. Na vama je odabir – sjesti, pojesti i gledati jedinstvenu panoramu ili zasukati rukave, staviti pregaču u s vlasnicom Natašom naučiti kuhati tradicionalni jašprenjski gulaš ili tradicionalni kruh jerpica koji se na ovom mjestu poslužuje s rastopljenim čvarcima.
“U prošlosti su stanovnici Rogateca uvijek morali u okviru svojih kuća napraviti vrt u kojem su uzgajali povrće, začinsko bilje i povrće. Potpuno samodostatni, živjeli su isključivo od proizvoda koje su sami uzgajali i prerađivali – pa je samodostatnost u to vrijeme bila iznimno važna. Danas se ova tradicija ponovno budi sve sve više cijeni hrana iz važnost vlastitog uzgoja” – kaže nam Nataša otkrivajući da se u Rogatecu jede ‘po domaći’. Ono što sam ne proizvedeš ima kod susjeda, kaže simpatično nabrajajući OPG-ove s kojima surađuju.
I tako – red priča o životu u dvorcu, red običaja, divna gastronomija i jako ljubazni domaćini i vrijeme u Rogatecu proleti. Još u zalazak sunca valja sjesti na konja i doživjeti i to iskustvo u Konjičkom klubu Strmol pa u sumrak krenuti kući. Ili možda ostati i prespavati na nekom od OPG-ova Rogateca čekajući novi dan, domaći doručak i nove doživljaje ove destinacije.
foto: Nikola Zoko