Slovenija je zemlja koja se ponosi izuzetno bogatom vinskom tradicijom, a vinogradi su prisutni već više od 2.000 godina. Geografski položaj Slovenije, koja se nalazi na sjecištu triju različitih klimatskih utjecaja – alpskog, panonskog i mediteranskog – omogućuje rast najrazličitijih vinskih sorti. Slovenija ima tri glavne vinorodne regije i devet okoliša koji se međusobno značajno razlikuju, što slovenskom vinarstvu daje njegovu raznolikost i jedinstvenost. Ove regije su Podravje (Prekmurje, Štajerska Slovenija), Posavje (Bizeljsko –Sremič, Dolenjska, Bela krajina) i Primorska (Goriška Brda, Vipavska dolina, Kras, Slovenska Istra). Ove regije omogućuju proizvodnju najvažnijih autohtonih i tradicionalnih sorti, poput Zelen, Ranina, Ranfol, Klarnica, Pinela, Rebula, Vitovska grganja, Modra frankinja, Pokalca, Žametna črnina i Refošk. Svaka od ovih sorti nosi jedinstveni pečat slovenskog terroira, koji je odraz zemlje, klime i vinske tradicije, koja je i dalje živa u našim vinogradima. Svaka od tih sorti nosi svoju priču i odraz je slovenskog terroira koji se kroz vrijeme i prostor razvija u vinske posebnosti. Na ovakvoj radionici, koja je ujedno i eno-gastro hit
Vile Planinke nećete samo kušati ova vina, nego ćete otkriti kako ove sorte izražavaju povijest, zemlju i klimu u kojoj rastu.
- Na kraju radionice imat ćete priliku produbiti svoje znanje o slovenskim vinima, prepoznati karakteristike različitih autohtonih sorti i razumjeti zašto su slovenska vina u posljednjim godinama stekla svjetsku prepoznatljivost. Kroz iskustvo kušanja i istraživanja, zauvijek ćete pamtiti koliko je jedinstven i raznolik vinski krajolik naše zemlje-zaključuju Vanesa i Marko na kraju, a mi vam otkrivamo s kojim se vinima može lako upustiti u eno gastro tour kroz Sloveniju s pogledom na Zgornje Jezersko.