Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kuhajte kao goli kuhar

goli_kuhar_1Ukusna i zdrava mediteranska kuhinja oduvijek je izvor inspiracije Jemie Oliveru a uz njegove recepte i vi možete postati pravi kulinarski majstor.

Najvažniji savjet slavnog kuhara Jamie Olivera je – oslobodite se straha od kuhanja, uključite maštu i uživajte u kuhanju. Nemate li sve potrebne sastojke za recept, također nije problem, jer Jamievo je načelo “ogoli recept do kraja”, što mu je i donijelo nadimak “goli kuhar”. Oliver je i veliki pobornik svježih, organskih namirnica i kuhane hrane. Ljude pokušava uvjeriti da se i u današnjem ubrzanom tempu života može naći vremena kako bi se nešto skuhalo. Zato je pokrenuo i kampanju kojom želi izbaciti gotovu hranu iz škola i kreirati zdraviji jelovnik za djecu. Oliver je počeo kuhati još kao dijete u restoranu svojih roditelja i kasnije se školovao na koledžu i kod brojnih vrhunskih kuhara. No tradicionalna mediteranska kuhinja mu je oduvijek bila uzor. Zato obilato koristi maslinovo ulje, povrće i začine poput bosiljka.

Jedite pravu, a ne niskokaloričnu hranu, savjetuje “goli kuhar”. Dok vi uživate u hrani, mozak će na vrijeme shvatiti kad ste siti i nećete se prenajesti. Hrani treba dodati svježe začine koji daju aromatičan okus jelu i omogućuju da iz jela izbacite štetnu sol – kaže Oliver.
goli_kuhar_2RIBA S TIMIJANOM
Sastojci: 1,5 kg ribe, svježi timijan, morska sol, crni papar, 3 žlice maslinovog ulja
Pomiješajte maslinovo ulje sa sitno nasjeckanim timijanom i morskom soli. Natrljajte time ribu iznutra i izvana. Stavite ribu u nauljenu tepsiju zajedno s narezanim limunom i lovorovim listom i ispecite.
PITA S LIMETOM

goli_kuhar_3

Sastojci: tijesto, 340 g šećera u prahu, 8 jaja, 350 ml vrhnja, sok od limete i limuna. Napola pečeno tijesto u kalupu premažite jajetom. Izmiješajte u zdjeli šećer i jaja te polako umiješajte vrhnje i sokove. Izlijte na tijesto i pecite na 180 stupnjeva 45 minuta. Ohladite i ukrasite voćem.

PAŠTA SA ŠKAMPIMA

goli_kuhar_4
Sastojci: 8 minirajčica, 300 g škampi, 400 g tjestenine, konjak, 142 ml vrhnja, začini
Na maslacu i maslinovu ulju popržite škampe, češnjak i sitno narezane rajčice. Dodajte konjak i vrhnje. Kad provrije, začinite solju, paprom i limunovim sokom. Umiješajte kuhanu tjesteninu.

PILETINA S RAJČICAMA

goli_kuhar_5
Sastojci: 4 pileća batka, vezica bosiljka, minirajčice, češnjak, čili papričica.
Batke začinite solju, paprom i svježim bosiljkom. Narežite rajčice i stavite oko piletine. Dodajte češnjak i narezane čili papričice. Pokapajte maslinovim uljem. Pecite na 180 stupnjeva.

PITA OD JABUKA I ORAHA

goli_kuhar_6
Sastojci: 4 jabuke, 140 g oraha, 150 g šećera, 150 g šećera u prahu, lisnato tijesto
Razvučeno tijesto premažite otopljenim maslacem. Naribane jabuke pomiješajte sa šećerom, cimetom i mljevenim orasima. Time premažite tijesto. Posipajte suhim borovnicama i stavite peći.

SLATKI KOLAČ OD ŠLJIVA

goli_kuhar_7
Sastojci: 350 g badema, 300 g maslaca, šljive, jaja, šaka pistacija, vanilin šećer
U tepsiji ispecite tijesto na pola. Bademe sameljite te dodajte maslacu i jajima. Umiješajte narezane pistacije, vanilin šećer i svježe šljive.Stavite na tijesto i ispecite na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *