PERKELT OD SOMA – Priprema za dvije osobe
1. 1kg ribe očistite, operite i narežite na odreske. 0.5 dkg luka sitno nasjeckajte, a pancetu narežite na kockice.
2. Na ugrijanom ulju popecite pancetu i izvadite je. Na istu masnoću dodajte sjeckani luk,crvenu slatku i ljutu mljevenu papriku, zalijte sa vodom, pa posudu vratite na štednjak.
3. Po luku rasporedite ribu, zalijte vodom tako da prekrije ribu. Nakon toga dodajte začine po zelji te kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta.
4. Za prilog, tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. U tavu dodajte svježi sir, a zatim ocijeđenu tjesteninu te slaninu koju smo na početku prepržili. Pospite solju po potrebi, dobro promiješajte i kratko prokuhajte.
Posluživanje
Perkelt od soma poslužite uz prilog od tjestenine sa sirom.