Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Recepti sa zdravim i slasnim mandarinama

Mandarine su pune vlakana, pa prema tome pomažu u probavi. Niskokalorične su i možete ih jesti i prije spavanja i sigurno se nećete udebljati.

mandarineJesen je vrijeme dozrijevanja mandarina, pa nije niti čudo da sve trgovine pravo krcate tim slasnim i zdravim voćem, zbog toga nikako nemojte propustiti uživati u njihovim blagodatima. Vjerovali ili ne, mandarine sadrže dvostruko više vitamina C nego naranče, pa se tako su 100 grama mandarina nalazi čak 30 mg vitamina C. Također, mandarine su „krcate“ beta-karotenom, koji nam pomaže u očuvanjuzdravlja očiju i kože, zatim vitaminima B1, B2, B3, kalijem, željezom, magnezijem, folnom kiselinom.

Mandarine su pune vlakana, pa prema tome pomažu u probavi. Niskokalorične su i možete ih jesti i prije spavanja i sigurno se nećete udebljati. Dakle, ako ste ikada sumnjali da su mandarine samo još jedno voće koje vam neće štetiti, ali niti koristiti, varate se. Ne samo da ćete zahvaljujući mandarinama u tijelo unesti brojne potrebne vitamine i minerale, one će vam pomoći u obnovi imuniteta, što će vam sigurno pomoći u borbi protiv prehlada u nadolazećoj zimi.

Ukusni recepti

Mnogi ne znaju da se mandarine mogu konzumirati na različite načine, posebno u sklopu ukusnih jela i slastica. Pa, smo zbog toga za vas prikupili prigodne recepte s mandarinama.

Svinjetina s mandarinama

mandarina_1Sastojci (za 4 osobe):

4 svinjska kotleta

2 žlice ulja ili maslaca

sol, papar

200 g svježih nasjeckanih ili pasiranih mandarina

4 žlice sherrya

2 žlice nasjeckanih badema ili lješnjaka

Priprema:

Nakon što ste posolili i poparili kotlete, na vrućem ulju prepržite kotlete sa svake strane (četiri pet minuta sa svake strane), te ih maknite s tave. Ulju, na kojem su se pekli kotleti dodajte sherrya i mandarine, te pričekajte da sve zavrije miješajući. Bademe prepržite u posebnoj tavici (bez ulja), nakon toga ih i pospite po kotletima, na koje ste već stavili preljev od mandarina.

Orijentalna piletina s mandarinama

mandarine_2Sastojci za 4 osobe:

3 mandarine

1/4 šalice sherryja

1 žlica naribanog svježeg đumbira (ili pola žličice đumbira u prahu)

1 žlica ulja od sezama

2 žlice kukuruznog brašna

2 žlice soja sosa

1 i pol kilogram pilećih prsa bez kostiju

1 šalica smeđe riže koja se brzo skuha (10 minuta)

4 žličice suncokretovog ulja

1 srednja svježa brokula (ili jedna vrećica smrznute, 500 g)

2 mrkve srednje veličine, nasjeckana na prutiće ili kolutiće do 1.5 cm

1 veliki ili 2 mala poriluka

1/3 šalice vode

Priprema:

Narežite piletinu na rezance do 2.5 cm širine. Uzmite jednu mandarinu – potrebna vam je njena kora, samo narančasti dio. Zato što je više moguće uklonite bijeli dio. Narežite koru na tanke rezance. Druga opcija je da malo deblje naribate koru. Ostale mandarine iskoristite za sok – potrebno vam je pola šalice soka. Stavite ga u posudu i u njega umješajte sherry, đumbir, sezamovo ulje i 1 žlicu kukuruznog brašna. U drugoj velikoj posudi pomješajte soja sos i drugu žlicu kukuruznog brašna. Dodajte smjesi piletinu i dobro promješajte.

Skuhajte rižu,a za to vrijeme dok ona kuha uzmite veliku tavu ili wok i u njemu zagrijte 2 žličice ulja. Dodajte koricu mandarine i popržite 1-2 minute. Izvadite koricu (ulje neka ostane) i onda u istu tavu ili wok dodajte brokolu, mrkvu i poriluk. Kratko popržite pa dodajte vodu i kuhajte 4 minute, povremeno mješajući. Zatim otklopite i kuhajte još oko minutu (povrće mora biti kuhano, ali hrskavo). Zatim povrće izvadite u posudu s koricom mandarine.

U istu tavu ili wok dodajte preostale dvije žličice ulja i na njemu popržite piletinu. Kadpiletina poprini zlaćanu boju prebacite je u posudu s  povrćem i koricama mandarine.

U wok tada stavite sok od mandarina i zakuhajte ga. Kuhajte jednu minutu, miješajući dok se smećkasti komadići u tavi ne otpuste. Vratite u tavu ili wok piletinu i povrće i kuhajte još minutu do dvije, stalno miješajući. Poslužite sa smeđom rižom.

Narančasti muffini

mandarina_3Sastojci:

2 šalice brašna za dizana tijesta

1/2 šalice šećera

2 žličice praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

1/2 žličice soli

1 šalica jogurta

1/4 čalice maslaca ili margarina, otopljenog

1 veliko jaje (ili dva manja)

1 žlica sitno naribane kore mandarine

1 šalica nasjeckanih oguljenih mandarina

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 oC.  U velikoj zdjeli promiješajte brašno, sol, šećer, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Zatim u drugoj zdjeli mikserom umutite redom, jaja, otopljeni margarin, jogurt,  naribanu koru i svježu mandarinu. Tu kremu ulijte u smjesu s brašnom, sve dobro i pažljivo promiješajte. Namastite kalupe za muffine (ukoliko koristite papirići njih svejedno morate staviti u limeni ili silikonski kalup za muffine), ulijte u njih smjesu, da budu 2/3 puni. Pecite oko 20 minuta na 180oC.

Slasne i jednostavne čoko-kocke

mandarine_4Sastojci (biskvit):

1 šalica griza

1 šalice mlijeka

1 šalica brašna

1 šalica šećera(može i pola ako ne volite jako slatko)

1 šalica mljevenih oraha (ili badema)

1 šalica nasjeckanih mandarina

1 jaje

1 šalica ulja

1 prašak za pecivo; rum (nekoliko žlica, po želji); 2 žlice kakaa; pola žličice soli

Za glazuru:

10 dkg čokolade za kuhanje

3 žlice vode

2 žlice šećera

8 dkg maslaca ili margarina

Priprema:

Varijacija Anđeoskog kolača ukusna je i jednostavna. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte mlijeko i ulje. Umješajte i brašno, griz, kakao, sol, prašak za pecivo, orahe i rum. Promješajte i na kraju umješajte mandarine te po želji naribajte čokoladu za kuhanje (ili dodajte smrvljenu). Biskvit stavite peći na 180 oC u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite nekih pola sata (probajte čačkalicom je li gotovo).

Glazura: 1. verzija – Na laganoj temperaturi (da ne prokuha) otopite čokoladu sa 3 žlice vode, 2 žlice šećera i maslacem ili margarinom u listićima. 2. verzija – Otopite čokoladu u vrhnju za šlag.

Stavite kolač na hladno nekoliko sati.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *