Intenzivnog osvježavajućeg okusa, izrazito sočan i prepun antioksidansa. Kivi smatraju voćem vječne mladosti i nazivaju ga još i “super voćem” , a to su samo neki od razloga zašto bismo ga trebali uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu!
Kivi se još naziva i “super voćem” jer sadrži idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam.
Inače, kivi je kinesko nacionalno voće i ondje ga nazivaju Jang Tao, a početkom 20. stoljeća prenesen je na Novi Zeland te se zatim proširio cijelim svijetom.
Kivi nazivaju i biljkom vječne mladosti i zdravlja jer sadrži velik broj vitamina i minerala koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Inače, u 100 grama kivija može se nalaziti oko 100 mg vitamina C, 80 mg vitamina A, a sadrži i velike količine vitamina grupe B. Dakle, količina vitamina C u kiviju skoro je duplo veća od količine koja se nalazi u naranči i limunu.
Također, sadrži i dosta kalcija, fosfora, željeza, magnezija i drugih minerala. Neki nutricionisti smatraju kivi “super voćem” jer sadrži minimalan broj kalorija, a njegov ljekovit učinak na organizam je maksimalan.
Zahvaljujući vrijednim sastojcima kivi je učinkovit kod respiratornih infekcija, a jača i imunitet te je idealan u zimskim mjesecima. Također, štiti od prehlade, regulira krvni tlak i smanjuje mogućnost nastanka srčanih bolesti kao i moždanog udara i tumora. Isto tako, pokazao se učinkovit i kod glavobolje, a bori se i sa posljedicama stresa i starenja. Pravo malo ljekovito čudo, zar ne?
Osim toga, kivi snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma, poboljšava kognitivne funkcije te ubrzava metabolizam.
Stoga se kivi preporuča konzumirati svakodnevno, ali ne bismo trebali više od dva komada jer bi mogao izazvati alergijsku reakciju.