Purica se često smatra uobičajenim novogodišnjim objedom, ali ona se na meniju pojavila oko 1650. nakon što je Europa kolonizirala Sjevernu Ameriku. Ptica je dobila ime po trgovcima iz Turske (turkey). Prije toga, labudovi, guske, pauni ili svinje su bili povezani s Božićem.
Tradicionalna novogodišnjom večera kakvu je mi znamo, u drugim kulturama izgleda drugačije.
Australija
Nova godina je sredinom ljeta i ručak je često roštilj, odrezak, sladoled ili sorbet za desert, možda na plaži.
Češka
Tradicionalno jelo se jede na staru godinu i sastoji se od riblje juhe, salate, jaja i šarana.
Finska
Tradicionalna novogodišnja večera sastoji se od makarona, repe, mrkve i krumpira, sa šunkom ili puretinom. Miješana plata mesa i ribe je također popularna. Nakon tradicionalnog obroka odlazi se u saunu, a zatim u posjet grobovima rodbine.
Njemačka
Pečena guska je omiljeni novogodišnji obrok, uz krumpir, kupus, mrkvu, ribu i kisele krastavce. Jelo se obično jede na staru godinu.
Grenland
Novogodišnja večera može uključivati morske ptice koje sliče pingvinima, zamotane u kože tuljana.
Italija
Novogodišnji ručak može se sastojati od sedam jela, uključujući predjelo, tjesteninu, pečeno meso, dvije salate, slatki puding, zatim sir, voće, rakiju i čokoladu.
Jamajka
Tradicionalna božićna večera uključuje rižu, gungo grašak, piletina, goveđi rep i kozu.
Latvija
Novogodišnji ručak je kuhani smeđi grašak s umakom od pancete, malo pite, kupusa i kobasica.
Norveška
Novogodišnji ručak jede se na staru godinu uključuje bakalar, svinjske kotlete, mesnu štrucu i posebne kobasice.
Portugal
Posebno novogodišnje jelo je slani suhi bakalar s kuhanim krumpirom koji se jede u ponoć na novu godinu.
Rusija
Gozba uključuje kolače, pite i knedle s mesom.
Južna Afrika
Nova godina je za vrijeme vruće ljetne sezone, već tradicionalna purica jede se za večeru sa svim dodacima.
Švedska
Obrok na staru godinu uključuje školjke, svinjetinu, kuhane i sirove haringe, kavijar, sireve i smeđi grah.
Velika Britanija
Novogodišnji puding i pite su najčešći izbor.
SAD
Za ručak je guska, puran, razno povrće, tikvice, bundeve i pita.