Ova mala voćka može učiniti čuda za naše zdravlje!
Ako ju do sada niste baš previše konzumirali, ovi razlozi natjerat će vas da razmislite jer osim što je ukusna ima i velike doprinose za naš organizam.
1. Izvor vitamina A
Marelice su prepune ovog vitamina poznatog i kao retinol. Osim što čuva zdravlje očiju, pomaže i u održavanju imunološkog sustava zdravim.
2. Prepune vlakana
Bilo da ih konzumirate suhe ili svježe, odličan su izvor vlakana. Retinol iz marelica topiv je u masti i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti lako se apsorbiraju. Vlakna razgrađuju i masne kiseline te na taj način doprinose zdravlju probave.
3. Dobre su za srce
Kako je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju kolesterola što znači da štiti vaše srce. Kalij koji sadrži ovo voće održava zdrave razine elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića. Konzumirajte dvije marelice dnevno i doprinesite svom zdravlju.
4. Pune su antioksidansa
Marelice su savršen izvor antioksidansa, a ako ih jedete svakodnevno riješit ćete se toksina nakupljenih preko dana.
5. Dobre su za kožu
Kombinacija vitamina C i A i fitonutrijenata iz marelice pridonose savršeno zdravoj koži. Također, antioksidansi iz marelica usporavaju proces starenja. Ako vam zdravstveni benefiti marelice nisu dovoljan razlog za uživanje u njima, možda ljepota je.
6. Pomažu u gubitku kilograma
Dijetna vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sustav, odnosno, potiču rad metabolizma. Ako ste na dijeti marelica je odličan izbor kao međuobrok jer vas ostavlja sitima, a ne sadrži puno kalorija.
7. Jačaju kosti
Kalcij je potreban kako bi se kosti razvile i bile zdrave, a marelica ga sadrži u velikim količinama. Dobro je znati da bez dovoljno kalija, kalcij se ne apsorbira dobro u organizmu, a dobra i njega marelica ima u velikim količinama.