Donosimo vam recept za savršeni desert. Sve što vam treba je malo dobro volje, vremena i spretne ruke. Uživajte!
Sastojci:
250 ml svježeg slatkog vrhnja za šlag (s 30-35% m.m.)
3-4 žlice gotovog karamel umaka
2 bjelanjka
mliječna čokolada i malo mlijeka (za posluživanje)
Priprema Karamel umaka:
Zagrijte skoro do vrenja slatko vrhnje s karamel umakom da se karamel otopi. Ostavite da se potpuno ohladi.
Ako ne želite raditi posebno karamel, karamelizirajte 3-4 žlice smeđeg šećera i dodajte zagrijano slatko vrhnje, polako kuhajte dok se sav karamelizirani šećer ne otopi, pa ostavite da se ohladi. Dodajte nastrugane sjemenke vanilije ili pola žličice ekstrakta.
U ohlađeno vrhnje dodajte malo razmućene bjelanjke (ne mutite ih mikserom već samo malo “razbijte” vilicom ili ručnom pjenjačom). Izmiješajte pjenjačom.
Ulijte smjesu u kalupiće (metalne, keramičke, silikonske) i stavite ih u dublju posudu. Naspite vode da dopire do 2/3 kalupića.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 140°C i pecite sat i pol.
Izvadite iz pećnice i kad se ohladi stavite u hladnjak na par sati.
Prije posluživanja, posudice uronite na kratko u vrelu vodu da panna cottu lakše istresete van (eventualno prođite nožem između panna cotte i stijenke posude).
Otopite mliječnu čokoloadu s malo mlijeka pa poslužite uz ovu panna cottu.
* za malo lakšu verziju, možete umjesto vrhnja koristiti pola vrhnja, a pola mlijeka, okus je naravno bolji i puniji ako se radi samo s vrhnjem.
Posluživanje:
Od ove količine dobijete 4 male porcije. Na isti način možete pripremiti i panna cottu s drugim okusima, samo zamijenite karamel odgovarajućom količinom šećera ili dodajte druge arome po želji.