Obožavatelji sladoleda, ovo je tema za vas! Ako i niste baš veliki fan sladoleda, uskoro biste mogli postati.
Donosimo vam 3 fantastična recepta za domaći sladoled. Priprema je kratka i laka, a užitak u fiiiinom sladoledu kojeg ste sami napravili je nemjerljiv.
Domaći sladoled od čokolade
Ovaj osnovni i obožavani sladoled zahtjeva samo 3 sastojka: čokoladu, slatko vrhnje i slatko kondenzirano mlijeko (možete ga kupiti u trgovini ili sami pripremiti kod kuće). Rezultat je ukusna smjesa koja ima okus kao nešto između čokoladnog sladoleda i zamrznutog čokoladnog mousse-a. Plus, odličan je desert za brzinski party budući da je lagan za napraviti.
Vrijeme pripreme: 15 min
Ukupno vrijeme s hlađenjem: 2 h 15 min
Sastojci:
100 g čokolade za kuhanje
450 ml slatkog kondenziranog mlijeka
680 ml slatkog vrhnja
Priprema:
1. Otopite čokoladu u zdjelici na laganoj vatri neprestano mješajući. Kada se čokolada posve otopila dodajte joj slatko kondenzirano mlijeko i ostavite po strani.
2. Slatko vrhnje uspite u veću zdjelu te ga mikserom mješajte dok ne dobije čvrstu formu šlaga. Umiješajte dobiveni šlag u smjesu slatkog kondenziranog mlijeka i otopljene čokolade dok se sve skupa posve ne sjedini.
3. Smjesu stavite u posudice koje ćete moći dobro poklopiti bez dovoda zraka. Smrznite na barem 2 sata prije posluživanja.
Domaći „cookies“ sladoled
Bogata slatka krema okusa vanilije posipana sa hrskavim komadićima keksića, klasični je oku
s sladoleda koji zadovoljava široke mase, a ujedno je jedan od domaćih sladoleda kojega je najlakše napraviti iako zahtjeva pripremu u kućanskom aparatu za pripravu sladoleda.
Vrijeme pripreme: 45 min
Ukupno vrijeme s hlađenjem: 3 h
Sastojci:
2 čaše slatkoga vrhnja
1 čaša mlijeka
2/3 čaše šećera
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
keksići po želji (preporuka: čokoladni suhi keksi)
Priprema:
1. Pomješajte slatko vrhnje, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije u zdijeli i stavite na vatru te ugrijte dok se šećer posve ne otopi.
2. Prebacite smjesu u hladnu zdijelu, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite u frižideru da se posve ohladi.
3. Zmrvite keksiće, ali pazite da ostavite i poneki veći komadić. Mrvljene keksiće stavite u zamrzivač.
4. Smjesu stavite u aparat za pripravu sladoleda i prema uputama proizvođača ga zamrznite. Kada je sladoled skoro pa gotov, ubacite i mrvljene keksiće.
5. Smjesu stavite u posudice koje ćete moći dobro poklopiti bez dovoda zraka. Smrznite na dodatnih 2 sata prije posluživanja.
Jednostavan sladoled od jagode
Po ljeti kada je sezona jagoda, ružičasti kremasti sladoled je najbolji način kako da ih iskoristite.
Vrijeme pripreme: 45 min
Ukupno vrijeme s hlađenjem: 3 h 45 min
Sastojci:
450 g jagoda
250 ml slatkog vrhnja
150 ml mlijeka
100 g šećera
Priprema:
1. Operite i očistite jagode te ih narežite na četvrtine. Pola od ukupne količine jagoda stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličan pire od jagoda.
2. Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko i šećer te zagrijte na vatri dok se šećer posve ne otopi. Maknite sa vatre te umiješajte i pire od jagoda. Dobro sjedinite. Poklopite prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku da se posve ohladi.
3. Dok se smjesa hladi, preostalu količinu narezanih jagoda narežite na još manje kockice kako biste ih dodali u sladoled. Smjesu stavite u aparat za pripravu sladoleda i prema uputama proizvođača ga zamrznite. Kada je sladoled skoro pa gotov, ubacite i sitno narezane jagode.
4. Smjesu stavite u posudice koje ćete moći dobro poklopiti bez dovoda zraka. Smrznite na dodatnih 2 sata prije posluživanja.
Uživajte!