Prigorska vinarija Polovanec i craft pivovara Crafter’s iz Leprovice u četvrtak su svečano predstavili novi proizvod na tržištu, prvo hrvatsko craft pivo od muškata. Ovaj jedinstveni proizvod pod nazivom Muskateer predstavljen je u idiličnom ambijentu izletišta Polovanec.
Udruživši snage i dugogodišnje iskustvo, Polovanec i Crafter’s došli su na ideju da kombinacijom sladovine i mošta od žutog muškata kreiraju potpuno novi proizvod specifičnog, ugodnog okusa. Za potrebe kreiranja Muskateera, mošt muškata fermentiran je prema pivskim pravilima. Naime, u klasičnu sladovinu dodano je 40 posto mošta, a mješavina je fermentirala na belgijskom pivskom kvascu saison, koji je i sam potekao od vinskog soja kvasca.
Prema riječima Silvija Boroše, headbrewera pivovare Crafter’s, ovaj proizvod ima i povijesnu konotaciju. „Postoji legenda prema kojoj su u grobnici jednog kralja pronađene amfore s ostacima muškata i ječma, odnosno ostataka piva. Koliko mi je poznato, ovakvu kombinaciju do sada je napravila samo jedna pivovara u Americi. Pivovare obično samo pomiješaju gotovo pivo s gotovim vinom, a to nije to“, kazao je Boroša, dodajući da je Muskateer najbolje opisati kao kombinaciju šampanjca od muškata i piva.
Kako je tom prilikom istaknuo vlasnik vinarije i izletišta Polovanec, vinogradar Miroslav Polovanec, Muskateer je po količini alkohola kombinacija piva i vina. „Za sada se može kupiti putem pivovare Crafter’s, na izletištu Polovanec, ali i u nekim zagrebačkim pivnicama. Ne mislimo stati samo na ovome. Namjera nam se poigrati se malo i s drugim sortama, kao što su pinot sivi i chardonnay“, kazao je Polovanec.
Naglasio je i da je vinogradarstvo već desetljećima tradicija u Prigorju. „Ovdje uspijevaju razne sorte. Mi ih u vinogradima imamo 14, a jedna od njih je i žuti muškat, kojem ovo podneblje, na 220 m nadmorske visine idealno odgovara. Specifičnost muškata je njegov intenzivni miris i okus pa smo ga upravo zato i odabrali da bismo napravili jedno novo pivo“, istaknuo je Polovanec.
Pojasnio je i postupak nastanka ovog neobičnog piva. „Mošt ide u vrenje, a pivska fermentacija je onda potpuno druga priča od vinske i u tom se postupku pojedini mirisi gube, a dobivaju se određena svojstva piva. Da bi craft pivo od vina uspjelo, mošt mora biti otaložen, hladan i očišćen. To znači da jedan dan stoji na hladnoj temperaturi i tek onda ide u pivsko vrenje“, pojasnio je vinogradar.
Muskateer sadrži devet posto alkohola, a izvrstan je za kombinaciju s brojnim jelima. Odlično se kombinira sa, primjerice, sirevima, ali i ribom, kao i ostalim morskim plodovima pa je idealan za konzumaciju u ljetnim danima. Pakiran je u bocama od 0,75 ml, zatvorenim voštanim čepom. Specifičnost okusa ovog piva čini ga pravom poslasticom među brojnim novim proizvodima sličnog tipa koji se svakodnevno pojavljuju na tržištu, a zahvaljujući kvaliteti zasigurno će pronaći put i do najizbirljivijih ljubitelja piva i vina.