Smokva je voćka koja tako malo treba, a tako puno daje. Dovoljno joj je siromašno tlo i tek pokoja kap vode, a njezini plodovi prepuni su ljekovitih svojstva, smokva je uistinu hvale vrijedna namirnica!
Smokva je voće koje svojim bogatim i snažnim sastojcima obnavlja, osnažuje i održava zdravlje te ima anti age učinak. Također, doprinosi boljoj funkciji mozga, jetre.
U nastavku vam donosimo 7 razloga zašto biste trebali jesti suhe ili sviježe smokve svaki dan:
1. Sadrži puno magnezija
Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš živčani sustav od utjecaja stresa. Iznimno je važan za kosti, imunitet i zdravlje mozga. Osim što potiče zdravlje i vitalnost, pomaže u borbi protiv brojnih bolesti i u velikoj meijri usporava proces starenja. Važno je naglasiti kako suhe smokve sadrže trostruko više magnezija od svježih
2. Smokve sadrže još i kalij, željezo, fosfor, vitamine B6, C i betakarote
Jedan od glavnih razloga zašto bismo trebali konzumirati ovo voće svaki dan jest taj što zadrži sadrži jako malo masnoće i puno više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Smokve sadrže pektin, a to je topivo vlakno koje smanjuje kolesterol u krvi, a triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i nesanicom.
3. Sadrže visoku razinu prirodnih šećera
Visoka razina fruktoze omogućuje da vaš mozak radi brže, bolje te da lakše prima i razvrstava informacije. No, dijabetičari bi trebali pripaziti prilikom konzumacije suhih smokava jer one sadrže više šećera.
4. Suhe smokve izvor su velikog broja nutrijenata
Ujedno su praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportske rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao odličan međuobrok.
Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, dišnih organa, probleme sa žučnim kamencem i mjehurom.
5. Sadrže biljne sterole
Dokazano je kako smokve djeluju pozitivno na razinu kolesterola u krvi jer biljni stigmasteroli i lanosteroli u smokvama vežu se na molekule kolesterola u crijevima tako da na taj način ometaju njegovu daljnju apsorpciju.
6. Djeluju antikancerogeno
Velik broj istraživanja otkrio je vezu sa potencijalnim antikancerogenim djelovanjem, benzaldehid i kumarini koje sadrži smokva. Ispitivane veze istraživanjima pokazalo je obećavajuće rezultate posebno kada je riječ o karcinomu prostate i kože.
7. Svježa smokva sadrži do 80% vode i 60% posto prirodnog šećera
Upravo je zbog toga dobrobit konzumiranja smokve još i veća. Neodoljiv slatkast i bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim okusima, kao što je ovčlji ili kozji sir. Također, možemo je dodati raznim kompotima, a od svježe smokve možemo napraviti i pekmez i fermentirana pića.