Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Tražite li inspiraciju za idealan poklon?

Barbara VickovicKako izgledaju kuglice za bor od čvaraka, je li sok od aronije dobar blagdanski dar ili su možda bolji sirevi, med, hrenada, pokloni u kojima je heljda, konoplja ili sušeno povrće glavna zvijezda… Je li idealan dar mami krema od konoplje koja zateže bore, univerzalna krema od gaveza za tatu, ceker od komušine s posebnim ukrasima ili ekološke vrećice od pčelinjeg voska u kojima možete sačuvati hranu ili ponijeti užinu na posao? Na sve nedoumice odgovore i inspiraciju za darivanje daje ADVENTSKI CEKER, manifestaciju koju sad već tradicionalno organizira Grad Zagreb u Supernova centra Buzin s ciljem promoviranja domaćih proizvoda brojnih OPG-ovaca. U mnoštvu ‘sitnica’ ali i konkretnih zdravih proizvoda ADVENTSKI CEKER tako pruža inspiraciju da se ovih blagdana u šarenim papirima nađu lokalni, ručno rađeni i zdravi proizvodi – OPG pokloni.“Na ovoj predblagdanskoj manifestaciji ADVENTSKI CEKER svoje proizvode s oznakom „Plavi ceker“ izlaže 9 proizvođača. „Plavi ceker“  je oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na području Republike Hrvatske koji dolaze na tržište grada Zagreba. Grad Zagreb ovim projektom pomaže malim i srednjim proizvođačima u plasmanu njihovih visokokvalitetnih tradicijskih i sličnih proizvoda na zagrebačko tržište što je vidljivo iz slogana: „Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola  - jamči Zagreb“. Svi prijavljeni proizvodi podliježu senzorskoj procjeni i fizikalno kemijskoj analiza u ovlaštenim laboratorijima”, ističu iz Grada Zagreba.

Manifestacija ADVENTSKI CEKER tako traje sve do Badnjaka 24.12., a na posebno kreiranom ‘OPG plavcu’ sadržaj ADVENTSKOG CEKERA predstavit će brojni izlagači. OPG Ivan Kefeček iz Sesveta ponudit će brojne zdrave napitke – popularan sok od bazge i kupinovo vino koje je odlična dopuna svakom poklonu. Za one koji su u potrazi za zdravim poklon paketima tu je OPG Branko Kovačić koji se bavi uzgojem i preradom bobičastog voća, ljekovitog bilja te raznih sorti voća i povrća s plantaže u Vrbovcu. Zvijezda poklon paketa je višestruko nagrađivan sok od aronije. Idete li na na obiteljski ručak za Božić, domaćicu će razveseliti poklon prepun šarenih teglica s domaćom zimnicom OPG Ivanićanka u vlasništvu Mislava Lukše. Plantaže voća i povrća su u Kloštru Ivaniću, a zimnica ima okus bakine. U ADVENTSKI CEKER kojeg ćete ponijeti na obiteljska druženja ili kao dar dragim prijateljima svakako stavite i med i ostale pčelarske proizvode OPG pčelarstvo Šanović sa sjedištem u okolici Gline, u Banovini ili pomno odabrani poklon paket OPG pčelarstva Jakopović. Tu je i kvalitetno bučino ulje, bučine koštice, sok od aronije i heljdino brašno s Opg-a Ivana Polovića iz Belajske Vinice u okolici Duga Rese. Za one koji vole darivati (ali i kušati) nešto drugačije tu su višestruko nagrađivane krpice, široki rezanci i mlinci s prepeličjim jajima. Izrađuju se svakodnevno u Novom Čiću pod budnim okom tvrtke Prepelice Perečinec j.d.o.o. Iako je ADVENTSKI CEKER dio Zagrebačkog Adventa na ovom jedinstvenom sajmu gostovat će i OPG-ovi drugih županija. Tako se na štandu OPG Srebrenka Šantak iz Velike Pisanice mogu kušat proizvodi s ekološkom markicom napravljenima od proizvoda na imanju velikom 3 ha. Ako mislite da na ovom sajmu nema maslinova ulja potražite štand OPG Marjana Pirovića iz mjesta sv. Filip i Jakov, između Zadra i Biograda. Obitelj Pirović se bavi proizvodnjom i uzgojem badema, šipka i maslina, a nasad se prostire na površini od 3 hektara i njihova misija je proizvodnja zdravog voća i povrća.

“ADVENTSKI CEKER će biti ispunjen i odličnom eno-gastro ponudom koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gastronome. Na ovoj manifestaciji sudjeluje OPG Bedeković iz Jakuševca s ponudom kulena, kobasica, tlačenice, špeka i čvaraka… Opg Bedeković ima prigodne božićne poklon pakete sa suhomesnatim proizvodima, a vrlo atraktivne su božićne ‘čvarak’  kuglice. Uz suhomesnate proizvode odlično se kombiniraju i mliječni proizvodi i to oni s potpisom Jasmine Pomper iz Kračeveca (Varaždinska županija). Uz svježi sir i vrhnje hit su kuhani sirevi s vlascem, paprikom, paprom, češnjakom, bučinim košticama, origanom, sezamovim sjemenkama, svježi dimljeni sir te suhi na zraku. Osim toga obitelj pravi sireve i po narudžbi kupaca, a kako su otkrili nude i obični i voćni jogurt, sirne namaze s lukom i bez, s tucanom ljutom paprikom, slaninom i slično” - rekli su nam organizatori ove manifestacije dodajući kako su ove godine svoje sudjelovanje prijavili i OPG-ovi specijalizirani za proizvodnju ekoloških namaza (Obrt za Proizvodnju SMID) poput višestruko nagrađivane Hrenade, nekoliko vrsta senfa, zdravi ‘kečap’ i pesta od tikvica. Tu je i OPG Šimunović s domaćim jegerom, ružinim likerom, aceto balsamicom i prirodnim ‘podizačima’ imuniteta – pripravkom od crnih bobica bazge Sambunicol i bučinim uljem. OPG Luka Brolich iz Malog Trojstva s obronaka Bilogore ADVENTSKI CEKER puni eko proizvodima od aronije, drijenka, borovnice, višnje, jagode i maline. U mnoštvu štandova ističe se i OPG Braniteljska zadruga Arka naša iz Zagreba s 25 članova koji se bave proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda od kojih su neki džemovi, sušeno voće i začini. QALA se bavi proizvodnjom prirodnih kozmetičkih proizvoda, a djeluje u okviru ove udruge.

Kad je o kozmetici riječ, prirodno napravljeni proizvodi privukli su brojne žene. Tako OPG Mirjana Glas iz Zagreba, specijaliziran za uzgoj industrijske konoplje, uz proizvode s medicinskom svrhom proizvode i kreme, sapune s industrijskom konopljom. Kozmetikom se bavi i Opg Cajzler Dragica sa sjedištem u Zagrebu i to stvarajući proizvode po staroj recepturi bez konzervansa. U svojoj paleti proizvoda imaju različite vrste krema, melema, tinkture i drugih proizvoda. Za one koji ovih blagdana žele darovati ručno rađene suvenire inspiraciju će dati domaća radinost Davor Rendulić iz Zagreba koja se bavi izradom suvenira i predmeta za uspomenu od drveta. Tehnikom pirografije u drvetu graviraju različite natpise i motive. Kreativni darovi dolaze i s potpisom Bibi obrta za proizvodnju i trgovinu iz Zagreba. S njihovim potpisom dolaze vrećice i omoti od pčelinjeg voska za čuvanje hrane što predstavlja alternativu plastici. Proizvod čuva hranu od bakterija, plijesni i propadanja i održava hranu svježom. Obrt Bibi izrađuje unikatne torbe, ruksake i kape.

Za sve one koji vole funkcionalna rješenja te domaće kolače i slastice OPG Vrata Zagorja u ADVENTSKI CEKER ubacuje medenjake i štruklje. Na obiteljskom gospodarstvu vrijedno rade Ružica Šafranec Kišur i njezin suprug Josip, uz puno ljubavi prema tradiciji i prirodi uzgajaju šipak, voće i budno paze na svoje pčele. Unatrag nekoliko godina pokrenuli su proizvodnju tradicijskih medenjaka prema posebnoj recepturi – potpuno prirodni, bez umjetnih boja i konzervansa. Rade i domaće štruklje od ručno vučenog tijesta s bogatim nadjevima, poput: sira, jabuka (s raznim dodacima poput grožđa, oraha, krušaka, šljiva), buča (bučnica, buče i mak), zelja (zeljančica), vrganja i bukovača, bobičastog voća i drugih nadjeva po želji! Njihov rad je prepoznat 2023. godine kad se osvojili su 3. mjesto na Štrudlafestu u Jaškovu. I na kraju, kakva bi  to bila godina kad joj se ne bi nazdravilo vinom. Na manifestaciji ADVENTSKI CEKER OPG Gregorić, iz Vlaškovca, na 3 hektara vlastitih vinograda, uzgajaju Portugizac, Rajnski Rizling, Graševinu, Sauvignon, Pinot Sivi, Plavec Žuti I Kraljevinu koji su odlična dopuna blagdanskom i novogodišnjem stolu.

ADVENTSKI CEKER manifestacija je uz koju ćete pronaći savršen dar, upotpuniti ponudu namirnica za vlastito domaćinstvo, a tijekom trajanja manifestacije moguće je sudjelovati na jednoj od kreativnih radionica, u subotu 21.12. će Udruga Biofila Hrvatske pokazati radionicu mikrobilja, posjetitelji će moći izraditi svoje kuglice,  a Hrvatska kuća Materina priča i dizajnerica Mina Petra privući će vas izložbom oslikanih cekera od komušine. Manifestacija traje u subotu, nedjelju, ponedjeljak 21.,22. i 23.12. od 10:00-20:00 sati, a u utorak 24.12. od 10:00 do najkasnije 18:00 sati kada se zatvara i Supernova centar Buzin.
foto: Nikola Zoko

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *