Da je Rijeka jedna od vrlo popularnih destinacija domaćih i stranih turista čitave godine svjedoče prepune gradske ulice na kojima se čuje žamor različitih jezika. Ljudi Rijekom prolaze istražujući ulice ovog grada nerijetko sjedajući u restorane, barove i pivnice kako bi se uvjerili u njezinu gastro stranu. Sada, kad Rijeka diše u ritmu jeseni užitaka je na pretek, a sve se češće mirisi miješaju otkrivajući bogatu ponudu. Kad je o hrani riječ Riječani na svoje stolove stavljaju fuziju pašte pripremljene na x načina, ribu, aromatičnu pizzu, janjetinu otoka Krka, puno različitih sireva koji spajaju tradicionalno ovčarstvo ali i gastro povijest susjedne Italije. Kad ste u Rijeci jesti ćete i pršut i mortadelu, svježu ribu ali i puno divljači ulovljene u Gorskom kotaru kroz zanimljivu fuziju okusa, osjetiti umami okus a onda zadovoljno platiti račun komentirajući da je upravo u ovom gradu odličan omjer cijene i kvalitete hrane. Kako bi to pokazali, donosimo priču o gastro strani Rijeke u točno određenim budžetima, otkrivajući vam nekoliko zanimljivih gastro adresa na kojima možete pojesti uistinu posebnu hranu u budžetu od 10,20,30 eura.
Veganski raj s hranom do 10 eura
Riječki Korzo, žila kucavica grada mjesto je na kojem se nalaze mali restorani, fast food korneri ali i posebna mjesta poput restorana ŠtoRija. Nalazi se na sredini gradske šetnice (adresa Riva 6) pomalo sakrivena zanimljivo dizajniranim zidom kako biste se osjećali ugodno poželite li na terasi tijekom dana pojesti nešto ukusno, na brzaka. Oduvijek poznata kao jedan od najboljih veganskih restorana u Rijeci, ŠtoRija nudi veliki izbor različito kombiniranih poke bowl zdjelica čija fuzija okusa daje jedinstveni gastro doživljaj ali i nutritivno bogat obrok. Tu se jedu domaći pljukanci u umaku od vrganja, šampinjona, tofua, poke bowl-ovi u kojima se spaja basmati riža falafel, baby špinat, riga, tabbouleh, cherry rajčice, krastavci, cikla, rotkvica, crveni ribiz, umak od veganskog feta sira, kikiriki, ali i nešto konkretno poput burgera jedete li meso. Ono što oduševljava na ovom mjestu je da u budžetu od 10 eura možete pojesti nešto konkretno birajući uz obrok i željeno piće – prirodni sok ili domaće riječko pivo.
Riječki tris za 20 eura
Nešto dalje, u prizemlju kultnog hotela Continental, na šetalištu Andrije Kačića Miošića nalazi se već sedam godina pivnica Cont. Ime je dobila po nekadašnjoj slastičarnici u kojoj su se jeli najbolji kolači Kvarnera. Upravo je to jedan od razloga zašto se od samih početaka rada pivnice, pa do danas moralo paziti na to da hrana ovdje bude besprijekorna, a epitet najbolji od najboljeg zadržan. Lokalci jako vole ovu adresu – i nekad i sad opisujući Cont kao mjesto ugodne atmosfere i odlične ponude hrane i pića. Prostor je pomalo muzejski, mnogi eksponati ovdje pričaju priču o Rijeci, što možete i sami istražiti dok čekate hranu. Osluškujući potrebe suvremenih gastronoma menu se ponekad mijenja – na ovom se mjestu miješa tradicionalno i moderno pa je na vama želite li pojesti nešto ‘na žlicu’ u obliku kultnog gulaša koji se odlično sljubljuje s pivom. U budžetu od 20 eura na stolu će vam se naći dvije porcije gulaša i pripadajuće pivo, a u dvoje u ovom budžetu možete pojesti i dnevni menu koji se poslužuje svakodnevno od podneva pa do 16 sati. Odnedavno Cont ima i posebnu ponudu – Riječki Tris koja se odlično uklapa u zadani budžet. Riječ je o spoju pizze Fiumane, osvježavajućeg šprica Fiuman i/ili Fiumanka i riječke kremšnite. Sve troje je autohtono i recepturom zaštićeno upravo na ovom mjestu – muški i ženski koktel