PANIS QUADRATUS
Sastojci:
850 g integralnog pšeničnog brašna
40 g svježeg kvasca ili startera
500 ml tople vode
7 g soli
7 g maka
7 g sjemenki komorača
30 g nasjeckanog lista peršina
Postupak:
- U brašno dodati sve suhe sastojke: mak, sol, komorač i nasjeckani peršinov list te sve dobro promiješati.
- Dodati vodu i dignuti kvasac (ili starter) te zamijesiti tijesto.
- Ostaviti tijesto na toplom mjestu da fermentira sat vremena.
- Tijesto premijesiti na radnoj površini, oblikovati u kuglu pa ponovno ostaviti da fermentira pola sata do sat.
- Zagrijati pećnicu na 190 C
- Gornju površinu tijesta obilno posuti brašnom te kuhinjskim koncem ili špagom omotati dva puta kuglu tijesta po sredini te zavezati mašnu.
- Tupom stranom velikog noža gornju površinu tijesta podijeliti na osmine, tj. utisnuti 8 jednakih trokuta.
- U sredini kugle tijesta probušiti rupu, tj. napraviti šupljinu.
- Peći kruh oko 60 min.
Štruce ovog kruha oblikuju se na poseban način. Oko svakog kruščića vezuje se špagica. To i nije čudno s obzirom da se kruh pekao za prodaju pa se tako odmah prije pečenja pripremao za trgovanje. Zanimljivost je da se nosio se na motkama, na kojima je visio upravo uz pomoć te špagice, a to je za stare Rimljane bilo važno i zbog praktičnosti, a i zbog higijene kako bi se izbjeglo njegovo bespotrebno dodirivanje.