Bundeve, vještice, trikovi, ali prije svega slastice. Noć vještica je tu, a između maskiranja mora biti mjesta za kolače i kekse za djecu ali i za odrasle: slastice prikladne za ovu priliku koje otkrivaju nevjerojatan okus odmah pri prvom zalogaju
Kako bismo proslavili ovu Noć vještica, donosimo posebne recepte slastičarke Lorette Fanella za zastrašujuće ukusnu Noć vještica!
ZLATNI KESTEN
ZA ČOKOLADNI MOUSSE
225 g mlijeka
45 g žumanjka
22 g šećera
1 prstohvat soli
U zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer.
Zagrijte mlijeko u malom loncu i dodajte smjesu od jaja.
Miješajte pjenjačom, dodajte sol i zagrijte na 85° C.
Uklonite s vatre i koristite.
2.DIO
275 g crème anglaise
3 g želatine
15 g vode za namakanje želatine
425 g obične čokolade
430 g tučenog vrhnja
Dodajte čokoladu i rehidriranu želatinu u vruću englesku kremu, pustite da emulgira nekoliko minuta, a kad smjesa dosegne temperaturu od 38° C, dodajte tučeno vrhnje.
Sada upotrijebite slastičarsku špricu kako biste napunili silikonske kalupe te ih stavite u zamrzivač.
ZA KOLAČ OD KESTENA
260 g žumanjka
250 g bjelanjka
250 g šećera
225 g brašna od slatkog kestena
2.5 g soli
250 g maslaca
15 g praška za pecivo
Pomiješajte sve sastojke mikserom i pecite u kalupu za kolač od šljiva u pećnici zagrijanoj na 170 ° C oko 25 minuta. Pustite kolač da se ohladi pa ga stavite u hladnjak. Izrežite na pravokutnike.
ZA QUALITA’ ORO KARAMEL
100 g kristalnog šećera
50 g putra
80 g vrhnja
10 g kave u prahu
2 g soli
Karamelizirajte šećer dok ne dobije duboku zlatnu boju.
Dodajte maslac (omekšan), dobro promiješajte i dodajte vrhnje zagrijano na 32° C. Pustite da prokuha i dodajte sol. Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
UKRAŠAVANJE
Obični čokoladni sprej ili zlatni sprej
KOCKASTA BUNDEVA
340 g vrhnja
112 g mlijeka
135 g žumanjka
90 g kristalnog šećera
200 g mliječne čokolade
30 g kave
3.5 g želatine
U velikom loncu kuhajte žumanjke sa šećerom, mlijekom i vrhnjem 10 minuta. Uklonite s vatre i umiješajte čokoladu i kavu. Izmiješajte mikserom i držite u hladnjaku na 4° C. Kada se zgusne, koristeći slastičarsku špricu na dnu kockastog kalupa formirajte grudice i stavite u zamrzivač.
ZA KANDIRANU BUNDEVU
200 g svježe bundeve
500 g vode
500 g šećera
U loncu lagano prokuhajte vodu i šećer nekoliko minuta. U sirup koji ste dobili stavite bundu izrezanu na male kvadrate i lagano kuhajte 15 minuta.
Isključite vatru i ostavite da se ohlade u loncu. Sljedećeg dana izvadite komadiće bundeve ih iz sirupa i ostavite da se ocijedi višak šećera i da se osuše.
ZA KREMU OD MASCARPONEA
250 g vrhnja
60 g žumanjka
40 g šećera
1 prstohvat soli
6 g želatine
250 g mascarponea
Kuhajte žumanjke, šećer, sol i vrhnje u velikom loncu na 80° C. Uklonite s vatre i dodajte želatinu. Dobro promiješajte i dodajte mascarpone. Ostavite u hladnjaku 24 sata, a zatim miksajte oko 5 minuta.
ZA KOCKE
50 g izdrobljenih macaroon keksa
Krema od kave
Krema od mascarponea
U kockasti kalup u kojem se nalaze grudice kreme od kave naizmjence dodajete kremu od mascarponea, komadiće kandirane bundeve i macaroon kekse. Stavite u zamrzivač.
ZA NARANČASTU GLAZURU OD ČOKOLADE
200 g bijele čokolade
1 g narančaste jestive boje za čokoladu
Rastopite čokoladu i obojite je narančastom bojom. Dobro izmiješajte nekoliko minuta. Brzo umočite svaku još zamrznutu kocku od vrhnja u glazuru.
UKRAŠAVANJE
Brončani sprej
IŠČEKUJUĆI PONOĆ
300 g maslaca
200 g šećera
75 g žumanjka
250 g brašna
100 g škrobnog brašna
100 g brašna od badema
0.5 g vanilije
10 g mljevene kave
Miksajte omekšali maslac sa šećerom i vanilijom, a zatim dodajte žumanjke i na kraju brašno i škrobno brašno prosijano s vanilijom i mljevenom kavom. Brzo ulijte smjesu u slastičarsku špricu i napunite kalup. Pecite na 170° C oko 10 minuta.
ZA GANACHE S KESTENIMA
250 g mliječne čokolade
200 g svježeg vrhnja
65 g kuhanih kestena (oguljenih)
1 g soli
Zagrijte vrhnje i prelijte ga preko čokolade. Ostavite nekoliko minuta, dodajte kestene i miješajte mikserom 3 minute ili dok krema ne postane svilenkasto glatka. Ostavite da odstoji najmanje 12 sati.
UKRAŠAVANJE
Ganache kremom od kestena spojite dva keksa od badema.