Srednjovjekovn kaštel Mokrice priča jedinstvenu priču. Od davnina se nalazio na vrlo važnom sjecištu puteva, okružen je stoljetnom šumom, s pogledom koji seže na vinorodne bizeljske brege s pričama i legendama koje su ga obilježile. Dvorske legende i priče svjedoče o burnim povijesnim događajima, o seljačkim bunama, ali i mirnim vremenima i raskošnom životu vlastele dvorca. Mokrice se prvi put spominju 1444 godine, a etimološki ime dvorca znači močvarno, vlažno područje.
Danas je bujna vegetacija razlog zašto brojni ljubitelji prirode vole Mokrice. Na imanju se nalazi hotel Forrest s četiri zvjezdice smješten u dvjestotinjak godina stari englesk park s pogledom na kipove četiri godišnja doba i kapelicu sv. Ane, obiteljski apartmani uz golf kluba, ali i sam dvorac koji je otvoren za sve. Na njegovom se prvom katu smjestio Restoran 1444 simboličnog naziva u kojem je oživljen onaj stari, prepoznatljivi doživljaj Mokrica. U divnom ambijentu s pogledom na golf igralište, sa zalascima sunca od kojih zastaje dah, novi Chef Restorana 1444 Zdravko Andželevski osmislio je jedinstven menu.
- Trudim se da je sve što se jede u Mokricama domaće i svježe. kad pogledate naš menu vidjeti ćete da su u fokusu odbrane kombinacije namirnica i da nismo išli u preveliku širinu. Cilj mi je da svatko tko dođe na ovo mjesto uživa svim čulima- od pogleda do okusa. Imamo odličnu suradnju s lokalnim proizvođačima, sve što poslužujemo je svježe i netom pripremljeno, a cjenovno želimo biti pristupačni i dostupni svima- kaže Andželevski čije su delicije već nakon dva tjedna od otvaranja restoran papravi eno-gastro hit. Sve je više urbanih ljudi koji u Mokricama uživaju u poslovnim ručkovima, sve je više onih koji romantiku žele začiniti eno gastro doživljajem, ali ne nedostaje ni klasičnih turista koji se tijekom dana kupaju u obližnjim Termama Čatež, a uvečer uživaju u izlasku u Mokrice.
Koje su to delicije koje nudi Restoran 1444.?
Kako bi pokazao svu svoju raskoš kombiniranja okusa te uz svaki obrok sljubio i pripadajuća vina Chef Andželevski je goste pozdravio osvježavajućim pjenušcem Istenić i svježim voćem.
Pozdrav iz kuhinje chefa Zdravka Andželevskog bio je tartar crvene dolenjske pastrve na rižinom čipsu ( kombinaciju pinot crnog (80%) i chardonnay (20%) Mario Rose, Keltis) i burrata s cherry rajčicom i svježim bosiljkom, beef carpaccio uz Laški rizling Colnar specifične arome koju je dalo odležavanje u drvenim bačvama akacije.
Pozdrav iz kuhinje oduševljava u svakom zalogaju ali i otvara apetit pozivajući na druge zalogaje. U prekrasnom prostoru Restorana 1444. s pogledom na sve četiri strane svijeta, ali i interijerom koji vješto spaja dobro znanu prošlpost ovog mjesta ali i suvremenu sadašnjost posluženo je toplo predjelo. Na tanjurima su se našli rravioli s domaćim kravljim sirom, vrganjima i espumom odležanog tolminskog sira. U čašama se našla osvježavajuća Burja bijela, Vipavske doline.
Glavno jelo je bilo hit večeri. Na tanjuru se našao Ribeye steak na pireu od celera s julienne povrćem sve povezano s 4 dana kuhanim demi glace umakom. Fuziju okusa odlično je povezao merlot Keltis Bizeljsko. Iako su glavne zvijezde u ovoj priči bili klasični tanjuri, važno je dodati kako je Chef Andželevski spreman ugoditi i svim veganima, egetarijancima ali i gastroljupcima koji zbog zdravsvrenog razloga ne mogu jesti određene namirnice.
Za sve one kojima su Mokrice ostale u sjećanju kao mjesto gdje se fino jede, a obroci završavaju kremšnitama dobra vijest- ponuda hrane je odlična, a slatko dolazi u različitim varijantama na temu one prepoznatljive klasike. Kremšnita dobiva svoj novi look, a uz nju kušajte još jedan specijalitet- Creme brulee hrskave korice kojoj balans daje čaša polu slatkog rumenog muškata Kobal.
- Kako vam se sviđa ponuda Restorana 1444?- pitao je na kraju večeri Chef dodajući kako restoran radi od utorka do subote od 12 do 20 sati, a nedjeljom od 12 do 18. Komentari koje je čuo dali su mu vjetar u leđa, potvrdili da radi odličan posao u svojoj kuhinji i da je spreman i za nove izazove koje ovaj restoran priprema za svoje goste. Uz standardnu ponudu hrane, odličnu vinsku kartu lokalnih proizvođača dvorac će uskoro otvoriti još jedan skriveni biser- vinoteku u samom podrumu u kojem će početi ili završiti potpun doživljaj dvorca.
Foto: Nikola Zoko