Izgledaju komplicirano, a zapravo su vrlo jednostavni za izradu. Donosimo vam recept za fantastične kućice od paprenjaka
Sastojci:
15 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha
20 dkg margarina)
2 žlice meda
3 žumanjka
1 cijelo jaje
vanilin šećer
prašak za pecivo
cimet
Za ukrašavanje i sklapanje kućice:
50 dkg šećera u prahu
2 bjelanjka
prigodne božićne perlice ili sitni šareni bombončići
Priprema:
Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, orahe i začin za paprenjake. U sredinu razbiti jaje i žumanjke, dodati margarin i med pa umijesiti glatko tijesto. Nakon cca. 10 minuta miješenja trebali biste dobiti kompaktnu, lagano ljepljivu kuglu svijetlo-smeđeg tijesta. Podijelite ga odmah na dva dijela, lagano ih spljoštite rukama, omotajte folijom i pospremite u hladnjak na 1 sat.
Ohlađeno tijesto razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3-4 mm. Ako radite klasične paprenjake, tada po tijestu jednostavno utisnite motive sa drvenih modlica a oko njih izrežite četvrtaste paprenjake. Ako nemate originalni kalup za paprenjake, možete od ovog tijesta izrezivati oblike bilo kakvim prigodnim modlicama. Ako se odlučite raditi kućicu, trebate po tijestu rasporediti izrezane papirnate predloške pa prema njima pažljivo obrezati potrebne dijelove buduće kućice
Pripremljene oblike peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 15 minuta. Ohladiti.
Dok se dijelovi buduće kućice hlade, miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti a potom malo po malo dodavati šećer u prahu i miksati stalno dok masa ne postane sjajna i prilično čvrsta.
Ohlađene dijelove kućice prije sklapanja ukrasiti pripremljenom masom od bjelanjaka i šećera.
Kućicu možete ukrasiti po želji.
Dobar tek!