Kombinacija tamne čokolade i naranče savršena je za ove hladne zimske dane.
Sastojci
2 naranče
8 jaja (odvojeni bjelanjci i žumanjci)
200 g šećera
250 g mljevenih badema
150 g tamne čokolade, otopljene
prstohvat soli
Glazura
150 g tamne čokolade
1 žlica maslaca
Postupak
- Naranče dobro operite pa ih stavite kuhati u puno hladne vode. Kad zakuhaju prolijte vodu, dodajte novu vodu i nastavite kuhati dok nisu jako mekane, nekih petnaestak minuta.
- Kuhane naranče prebacite u blender i sameljite ih u kašu.
- Bjelanjke istucite u čvrst snijeg uz dodatak prstohvata soli.
- Žumanjke pjenasto miješajte sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.
- Dodajte im otopljenu čokoladu, bademe i mljevenu naranču. Sve dobro izmiješajte da se sastojci prožmu pa na kraju lagano umiješajte i tučene bjelanjke.
- Pripremljenu smjesu izlijte u kalup promjera 25 cm obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva, 45 minuta.
Glazura
- Nad laganom vatrom otopite čokoladu uz dodatak maslaca.
- Pripremljenom čokoladom premažite pečenu tortu.
- Po želji tortu još možete ukrasiti kriškama naranče.
Dobar tek!