Najprije se točila Graševina Premium 2023. vinarije PP Orahovica, žuto zelene boje i izražene aromatike, kako se i traži od vina ove sorte – po zelenoj jabuci. Svi su se složili da je vino ugodnih kiselina i svježina s gorkastim završetkom, što je isto karakteristika kvalitetne graševine.
„Ovoga puta imamo malo izmiješanu vertikalu graševine“, kazala je Ivana Nemet i nastavila: „Naime, kušat ćemo tri graševine od tri proizvođača, ali bitno je i naglasiti da na okus graševine itekako djeluje terroir. Godine berbe su različite ali zbog sadržaja sladora, preskočit ćemo jednu godinu, a nakon drugog vina, vratit ćemo se u 2022. godinu. Stoga, nakon graševine iz PP Orahovice, kušat ćemo graševinu Anđeo s greškom vinarije Apolitico (2021.) koja je prošle godine osvojila broncu na najpoznatijem ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards“.
U čašama se našlo prilično gusto vino, a Ivana Nemet je objasnila da se radila ručna selekcija grožđa, te da je vino 20 dana nježno macerirano u amfori, a potom godinu dana odležano u barrique hrastovim bačvama. Meko, ugodno suho vino sa slasnim završetkom i mekim taninima oduševilo je prisutne, a prvi dojam duhanske note u ustima zamijenio je ugodan okus vanilije koji se razvio zbog utjecaja drveta u kojem je njegovano.
Na kraju, poslužena je Graševina izborna berba u 2022 iz podruma Vineda. Riječ je o polusuhom predikatnom vinu, koje je jako teško proizvesti. Uz graševinu su se odlično sljubili tradicionalni slavonski zalogaji koje je poslužio restoran imanja Višnjica. S tradicionalnih plata gosti su posebno hvalili čvarkuše, kulen, kobasice ali i dvije vrste čvaraka.
U subotu 21.9. svi su putevi vodili u Orahovicu. Pitoreskno mjesto u podnožju Papuka bilo je domaćin već tradicionalnog vinskog maratona Wine&run koje je s godinama steklo toliku popularnost da ga posjećuju ljubitelji vina i slavonske gostoljubivosti iz cijele Hrvatske ali i susjedstva. Među 120 okupljenih, koji su tempo odabrali sami, više šetali i uživali, manje trčali, na ovom maratonu bile su ekipe iz Samobora, Like, Brežica…
“Sretna sam da je upravo Orahovica domaćin ovog maratona jer naši vinogradi imaju što i pokazati” - rekla je Lana Jurkin direktorica TZ Orahovica i pozvala sve okupljene da se upute autobusom na start ove vinske manifestacije. A ruta je svake godine ista i upravo ona je zaslužna da se o ovom maratonu priča mjesecima ali i pazi da se na vrijeme kupe karte.
Wine&Run tradicionalno započinje okupljanjem u Kušaoni vina u obnovljenoj Staroj ložioni, nekadašnjoj stanici na Gutmanovoj pruzi. Na ovom se mjestu uzimaju tobolci s čašama, pije putna rakijica i kreće u prirodu. Organiziranim prijevozom sudionici dolaze na start maratona u blizini kojeg je čuveni vinogradarski položaj Jezerac kojem je domaćin PP Orahovica. Zasvirali su tamburaši, stigla je okrjepa u obliku sendviča s ribljom paštetom ali i suhim šaranom, a sve okupljene je pozdravila enologinja Ivana Nemet.
“Nalazimo se na Jezercu, lokalitetu gdje uspijeva vrhunski Silvanac zeleni, gdje vinogradima nema kraja, gdje se uvijek okuplja i slavi kad je vino u pitanju” – rekla je, a svim okupljenima su se u čašama našle tri vinske kreacije, Silvanac zeleni premium i dvije iz linije Martin Albus – Martin Albus Rose i Martin Albus Pinot Sivi. laganom šetnjom kroz vinograde i šumske puteljke svi ‘maratonci’ su krenuli prema drugoj vinariji. Kako bi put bio laganiji i zabavniji u kočijama ali i vinogradima orila se pjesma i zvuk tambure. Druga stranica bila je Vinarija Patkoš na čijim su se stolu našli tipični slavonski snackovi – kulen, kobasice, sirevi, pogačice, orahnjača…U čašama je bila Graševina 2023. i Frankovka 2020. Oduševljenje svih prisutnih izazvala je Ergela Team 40 Stable prekrasno imanje u vlasništvu Kristine i Ivice Zupca na kojem se nalazi ergela gdje se rađa i odrasta posebna vrsta konja za preponsko jahanje. Dok su svi okupljeni razgledali imanje ali i čuli impozantnu priču o mladim ljudima koji žive u Americi (Ivica Zubac je NBA košarkaš) i ulažu u kraj iz kojeg potječu na imanju se predstavila Destilerije Fructus u vlasništvu obitelji Kostelac. Zvijezda su bili ginovi Mountain Creek. Vinarija Matković bila je zadnja vinarija u prirodi, a u prezentaciji je sudjelovala cijela obitelj – tata Josip, kćer Ivana, sin Ivan. Poznati po vinogradima u kojima je 60 % nasada frankovke, a 40 % crni pinot i cabernet franc, na ovom su se maratonu predstavili poslužujući Rose i Cabernet Franc. Maraton je završio tamo gdje je i počeo – u Staroj ložioni s domjenkom nakon kojeg je TS Čokanj rasplesao sve okupljene.
Manifestacija ‘Slavonija i Podravina’ wine not traje četiri tjedna, a u tom je periodu predstavljena šarolika ponuda vinskih kapljica, zalogaja ali i doživljaja kojima ova županija obiluje. Pred svim zaljubljenicima u vinsku kapljicu ovog kraja dobra vijest- manifestacija završava u subotu, 28. rujna, eventom Virovitica Wine & Art. Spoj vinske i likovne umjetnosti dogodit će se u Gradskom parku ispred dvorca Pejačević koji će samo dodatno potvrditi činjenicu kako su Slavonija i Podravina, između ostalog i atraktivna butik vinska destinacija.