Najćešća greška pri izradi njoka obično je ta da stavljamo preveliku količinu brašna naspram krumpira, te dobijemo nešto nalik kupovnim njokama- običnu tjesteninu oblikovanu u kuglice. Originalni njoki rade se od velike količine krumpira i tek toliko brašna da se ne raspadnu pri kuhanju (zbog čega se i kuhaju jako kratko). Ovako pripremljene, možete ih zalediti u zamrzivaču za kasnije, kombinirati ih s umacima po želji, a budući da su jako ukusne, dovoljno ih je zapeći s maslacem i malo ribanog sira i imate odličan ručak gotov u 5 minuta.
Sastojci:
• 1kg protisnutog krumpira
• 150g mekog brašna
• 2 žumanjka
• sol, papar, oštro brašno za obradu
Priprema:
1. Krumpire (otprilike jednake veličine) kuhajte u ljusci. Kada se ohlade, ogulite ih te protisnite (ne miksati u pire jer otpuste previše tekućine!)
2. Krumpirima dodati brašno, žumanjke, sol i papar te umjesiti tijesto (ne mijesiti previše, samo da se sastojci sjedine).
3. Od komada tijesta raditi duge valjuške koje se režu nožem na manje komadiće i oblikuju u kuglice, a možete ih izraditi i vilicom.
4. Kuhati nekoliko sekundi (cca. 30s) u kipućoj, posoljenoj vodi, dok kuglice ne isplivaju na površinu.